Nieuwe films en series op Netflix Nederland
Netflix Nieuws - Krijg nieuws over nieuwe films en series

Netflix implementeert eind dit jaar vrijwillig de kijkwijzer

Datum: 28/06/2014 | 1 reactie

kijkwijzerNederlandse licentiehouders zijn verplicht zich aan de kijkwijzer te houden, maar diensten zoals Netflix en buitenlandse zenders als TLC hoeven dat niet. Hierover werden Kamervragen gesteld door Kamerlid-Gert-Jan Segers aan de minister.

In antwoord op de vragen laat minister Dekker weten dat er een Europese richtlijn zal komen, de zogeheten Audiovisuele Mediadienstenrichtlijn. De richtlijn zal een minimumnorm bieden voor Europese lidstaten om zo kinderen te beschermen voor mogelijk schadelijke beelden. De regelgeving kan, doordat het hier om een richtlijn gaat, per lidstaat veranderen.

Op dit moment is Netflix in Luxemburg gevestigd waardoor Nederland de streamingdienst niet kan verplichten om de Kijkwijzer te hanteren. Maar Netflix heeft laten weten de Nederlandse classificatie te willen hanteren. Al dan niet omdat het bedrijf in 2015 zijn hoofdkantoor zal verhuizen van Luxemburg naar Nederland.

Netflix streeft ernaar de Kijkwijzer iconologie vanaf eind 2014 toe te kunnen passen op al zijn platformen. Voor de website zal deze aanpassing eenvoudiger te realiseren zijn dan voor de verschillende Netflix-applicaties op overige multimedia-apparaten. Intussen zijn medewerkers van het instituut achter de Kijkwijzer, het Nicam, Netflix-medewerkers aan het trainen om content volgens de Nederlandse maatstaven te bestempelen.

Volgens minister Dekker is het een belangrijk signaal aan de gehele industrie dat Netflix, als grootste video-on-demand aanbieder van Nederland, zich inspant om de classificatie-informatie van de Kijkwijzer vrijwillig op te nemen in zijn dienst.
1 reactie voor Netflix implementeert eind dit jaar vrijwillig de kijkwijzer

  1. Roeland Jansen - 15:53, 28-06-2014:

    De minister is natuurlijk de expert in deze maar volgens mij is dit meer een signaal aan ‘de gehele industrie’ dat in Nederland extra kosten gemaakt moeten worden om aan lokale regelgeving te voldoen.
    M.a.w.: in Nederland moet je als provider het volk betuttelen dus kijk eerst maar naar andere landen voordat je je diensten gaat aanbieden.
    Elke cent die niet naar content gaat, is een verspilde cent!